Het Sportboek in de schijnwerpers!

Er zijn van die data die je niet snel vergeet. U kent ze wel:11/9 en sinds deze week ook 9/11. Data waarvan je nog precies wist wat je deed en waar je was. Zo’n dag wordt voor mij ook een heel klein beetje 11 november 2016. De dag waarop het Sportboek een plaats in de boekenwereld heeft gekregen die het meer dan waard is.het sportboek

In het Museum Meermanno in Den Haag is de tentoonstelling Het Sportboek geopend. De tentoon- gestelde boeken geven een goed beeld van de sport in de samenleving door de eeuwen heen. Zo werd er al in de 15de eeuw in een gebedenboek een afbeelding gevonden waaro
p duidelijk twee golfclubs met bal te zien zijn. Vanaf dat moment zien we regelmatig sportafbeeldingen in boeken. Zo hebben we in onze webshop een boekje uit 1770 met daarin de uitslagen van de paardenraces in Engeland. Aan het eind van de 19e eeuw zien we steeds meer publicaties over sport en invullen van de vrije tijd. Zo is het er het Wintersport boek en wordt er een begin gemaakt met de Badminton Library, een 33-delige Engelse uitgave over vele sporten die de Engelse adel en gefortuneerde burgers in die tijd beoefenden. Sport was er voor de beter bedeelden.

 

Maar zo rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw zag je ook steeds meer de gewone burger aan sport doen. Pim Mulier, waarover Daniël Rewijk een prachtig boek schreef, was in Nederland wel de pionier van de verenigde sportbeoefening. Hij richtte verenigingen op en zo ook de Nederlandse Voetbal en Atletiek Bond.

Langzamerhand ontstaat ook het fenomeen sportheld. Pim Mulier was samen met Jaap Eden, één van de eerste sporthelden in Nederland. Vandaag de dag hebben we er velen. In de boekenwereld zien we het aantal sportboeken toenemen. Waar het in het begin nog gaat over de uitleg van de sporten, worden er ook meer boeken geschreven over wedstrijden en sporthelden. En in allerlei vormen: Romans, kinderboeken, biografieën, plaatjesboeken, jaarboeken en jubileumboeken etc.

De laatste jaren doet de biografie het zeer goed bij het grote publiek. Wie kent ze niet de Kieften en Gijpen. Gepromoot in TV programma’s vliegen ze als warme broodjes de winkel uit. En of je het nu wilt of niet, aan boeken over Cruijff kun je haast niet meer ontkomen, evenals het allerlaatste fenomeen Feyenoord XXL.

Het Sportboek staat dus op de kaart. Zeker die van Nederland. En om dat te vieren ( want zo zie ik dat), is er in Den Haag een prachtige tentoonstelling samengesteld. Je kunt er naar boeken kijken, over lezen, maar je kunt ook een aantal boeken zelf in je handen houden en er even in lezen. Naast boeken zijn er ook memorabilia te zien, zoals de fiets van Joop Zoetemelk.

En zo gebeurde het op de elfde van de elfde, dat na een lezing van o.a. mevrouw Dr. Marjet Derks, de nieuwe hoogleraar Sportgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, de tentoonstelling werd geopend door oud-wielrenner Michael Boogerd. Hij deed dit door het verhaal te vertellen over hoe hij geïnspireerd raakte door het Oranje uit 1988 om te gaan fietsen. Een prachtig verhaal en hiervan zullen er nog velen zijn. Verhalen die de komende jaren nog gewoon in boeken van papier of digitaal zullen worden geschreven.

Met de tentoonstelling heeft het Sportboek een prachtige plaats gekregen in de Nederlandse boekenwereld. De tentoonstelling loopt van 12 november 2016 t/m 5 februari 2017 en de openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag van 11:00- 17:00 uur.

Volgende keer zal ik nog iets meer vertellen over deze tentoonstelling en de rol van de Koninklijke Bibliotheek.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie