Wat de Esso platen met je kunnen doen

Regelmatig krijgen we van klanten positieve reacties. Dat vinden wij natuurlijk heel erg leuk. Soms zijn de reacties fijn om te lezen. Echter deze reactie was zo bijzonder dat we  u deze niet wilden onthouden.

Op een middag kreeg ik een mail over de zogenaamde Esso platen. Dit zijn in het kort drie envelopes met in totaal 49 platen van elftallen uit de competities van 1958-1959 in het betaalde voetbal.  Na enkele mailwisselingen kon ik de platen opsturen en de volgende ochtend kreeg ik de volgende reactie.


Goedemiddag meneer Alofs,

Hedenmorgen vroeg reeds stond de employé van PostNL aan mijn deur met het pakket. Aan de bezorger, die van Ethiopische afkomst was, kon ik zelfs mijn verhaal over de inhoud ervan kwijt. Vervolgens vertelde hij mij over vijftien jaar voetballen in Ethiopië. Heel leuk!

Veel meer dan leuk, zeg maar rustig emotioneel, was het openen van het pakket. We deden het samen, mijn vrouw en ik, want eigenlijk zijn de platen een cadeau van haar aan mij.

Wat ons beiden opviel, was de super wijze van verpakking; daar is echt zorg aan besteed, waarvoor hartelijk dank!

De schok van herkenning bij het zien van de rode, de gele en de blauwe enveloppe was groot: zonder nog een plaat gezien te hebben was ik weer de elfjarige uit 1958. Ik besefte dat ik mijn Esso platen, die door een onzorgvuldigheid van mijn vader – over wie verder niets dan lof – verloren waren gegaan, weer in mijn bezit had. Om mij emotioneel niet te overvoeren heb ik, in overleg met mijn vrouw, besloten elke dag maar één plaat te bewonderen en dat steeds te doen in haar bijzijn. Hedenmorgen hebben wij de blauwe enveloppe geopend en ons vergaapt aan de plaat van Excelsior. Morgen komt G.V.A.V., want ze liggen prachtig op alfabetische volgorde. Reeds heb ik zes namen genoteerd van spelers die  ik morgen ga tegenkomen. Zo zijn wij dus de eerste negenenveertig dagen zoet en daarna beginnen we gewoon weer opnieuw; kijken hoeveel namen ik van de eerste keer onthouden heb.

Ik veronderstel, beste meneer Alofs, dat bovenstaande beschrijving voldoende de waarde illustreert die dit prachtige cadeau voor mij heeft.

Wat de zakelijke kant betreft, er zat bij het geheel een factuur met bovenstaande bankgegevens, welke mijn vrouw op een overschrijvingsformulier heeft verwerkt, dat ik inmiddels reeds op de bus heb gedaan.

U tot slot dankend voor de prettige samenwerking, groet ik u, ook namens mijn vrouw, heel hartelijk en wens ik u veel succes met Antiquesportsbook.com.

Met vriendelijke groet,


Tot zover de mail. en dit kunnen Esso platen dus met je doen!

Heeft u ook een ervaring met een boek en u wilt dat delen met anderen? Stuur dan een e-mail naar info@antiquesportsbooks.com en wij nemen contact met u op.

Ons magazijn gaat verhuizen

Vanaf 9 september gaan wij ons magazijn verhuizen.

Na 5 jaar wordt ons huidige magazijn te klein. Het nieuwe magazijn bevindt zich op het industrieterrein de Oude Werf. Vanaf 27 augustus tot en met 1 oktober worden daarom de boeken  tussen de €20 en €100 aangeboden met 20% korting!

In november zullen wij weer een open magazijn dag organiseren. Daar bent u allen van harte welkom. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

Mocht u nog geen nieuwsbrief ontvangen dan kunt u zich hier inschrijven.

Schaakboeken blijvend in prijs verlaagd

Antiquesportsbooks.com gaat haar magazijn verhuizen. Daarom hebben we nu al bijna alle schaakboeken in prijs verlaagd. Ook na de verhuizing blijven we deze prijzen hanteren. De boeken zijn tussen de 10% en 20% in prijs verlaagd. Klik HIER om direct alle schaakboeken te bekijken.

 

3 november Open Magazijn Dag!!

Het is weer zover. Op 3 november 2018 van 12.00 tot 16.00 uur gaan weer een Open Magazijn Dag houden. Dit wordt, zoals de vorige edities, weer een prachtige dag voor de (sport) boeken-verzamelaar. Aanwezig zijn Peter Samuel en Reijer de Regt. Zij zijn aanwezig met ansichtkaarten (sport), een olympische verzameling en met een nieuw jubileumboek. (zie ook andere berichten).
U krijgt 10% korting op alle niet afgeprijsde boeken uit het magazijn. Antiquesportsbooks.com geeft op alle Antiquarische Olympische boeken een bijzondere korting geven van 20%. Zeker de moeite waard om te komen.

En er is weer koffie en er weer kokoskoek!! U kom toch ook?

En het is 5 jaar geleden dat de webshop open is gegaan en dat gaan we vieren. Hoe dat is een verrassing.e

Heeft u vragen of u wilt special boeken komen halen, laat het dan weten, dan zetten wij ze klaar.

tot zaterdag 3 november.

adres: boven van Os Mode
Winkelhof ’t Loo 13
tel: 0653648039

Good Old & Still Young

Jubileumboeken van sportverenigingen worden meestal in opdracht van het clubbestuur geschreven. Soms zijn er echter schrijvers die op eigen initiatief een boek over hun favoriete vereniging maken. Peter Samuel (72) is zo’n schrijver. In het zicht van het 125-jarig bestaan van HC & FC Victoria 1893 uit Hilversum stelde hij een uitgave samen, die zijn grote interesse in de voetbalsport weergeeft. Zijn boek getiteld ‘Good Old & Stil Young’ bevat voet(bal)noten bij 125 jaar HC & FC Victoria 1893, voetbalcolumns in een wat breder perspectief en ontmoetingen met drie clubcoryfeeën uit zijn actieve periode in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Peter Samuel was een technisch begaafde voetballer en speelde jaren bij het Hilversumse Victoria. Heel even kwam hij bij Ajax in beeld, waar hij een geslaagde proefwedstrijd speelde. Zijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding kreeg echter voorrang, waardoor zijn overstap naar het hoofdstedelijke roodwit niet doorging.

Tegenwoordig woont Samuel in Limmen(NH) en schrijft hij regelmatig artikelen, onder meer op zijn reisblog. Zijn komende sportieve uitdaging is deelname aan de MTB Cape-to-Cape-race van oktober 2019 in West-Australië (Margaret River e.o.). Over dit vierdaagse avontuurlijke evenement hoopt hij voldoende inspiratie te krijgen voor het schrijven van een volgend boek.

Schrijven gaat Samuel goed af. Eerdere uitgaven van hem zijn ‘Ervoor, Erna’, een bundel (reis)verhalen, en ‘MoeilijkeMan vs. MeijerMans’, een klucht over meningsverschil met burgemeester en wethouder. Beide boeken zijn uitgegeven bij Uitgeverij Kirjaboek in Hoogwoud. Het 75-jarig-jubileumboek van Vitesse ’22 uit Castricum (1997) is eveneens van Samuels hand. Daarnaast verschenen onder meer enkele artikelen van hem in voetbaltijdschrift Hard Gras.

Het boek ‘Good Old & Still Young’ is te bestellen – softcover (17,50 euro) of hardcover (22,50 euro) – via  deze link

Peter Samuel is op zaterdag 3 november 2018 tijdens de Open Magazijn Middag aanwezig. Desgewenst kan hij daar uw boek signeren.

Amsterdam, Heiloo, sport of de Olympische Spelen!

In mijn woonplaats of dorp wonen ongeveer 24.000 mensen. Zelf woon ik al 55 jaar in dit rustige en mooie dorp en dan ken je nagenoeg iedereen van mijn leeftijd. Maar soms komt het voor dat je iemand nog niet kent.

Zo kwam ik op het Egmondse jaarfeest iemand tegen die ook uit Heiloo kwam en daar stond met een kraam vol met ansichtkaarten van vooral Amsterdam. De man had ook een grote hoeveelheid van Heiloo mee en daar zaten er heel veel tussen die ik nog niet in mijn verzameling heb. De klik was er.

Een paar uur later zat ik met Reijer de Regt om tafel in zijn woning. Reijer verzamelt zijn hele leven al ansichtkaarten van Amsterdam tot 1930. Een prachtige verzameling van foto’s die het tijdsbeeld goed weergeven.

Al pratend werd ook het onderwerp sport aangesneden. “Boven op zolder heb ik nog wel ergens een boek liggen waarin ingekleurde foto’s zaten van allerlei voetbalmomenten”, zei Reijer. “Een blauw boek van ongeveer 40 × 40 cm uit de jaren 30.” Mijn hart begon steeds sneller te kloppen want dit boek moest wel een Miss Blanche zijn. Het werd erbij gehaald en inderdaad, het was hét plaatjesboek uit begin jaren 30 voor de voetballiefhebbers. En wat een kwaliteit!

Reijer verzamelt naast oude ansichtkaarten van Amsterdam ook ansichtkaarten van Heiloo, van filmsterren, van auto’s, van eigenlijk alles en dus ook van sport. Hij haalde wederom een grote kist van zolder met daarin zo’n kleine 1000 kaarten die netjes waren gerubriceerd op sport. Van vissen tot voetbal en van zwemmen tot honkbal. Je kunt het niet zo gek bedenken of er zit er wel een kaart bij.

Maar Reijer verzamelt nóg meer! Omdat hij ansichtkaarten van Amsterdam spaart werden er ook ansichtkaarten uitgegeven van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Het begon met de kaarten en al snel werden andere spullen, zoals borden en postzegels uit die periode ook verzameld. Reijer heeft een prachtige verzameling van de OS 1928 gehad. Een deel daarvan heeft hij de afgelopen jaren verkocht, maar het andere deel zal hij tijdens de Open Magazijn Dag op 3 november ten toon stellen.

Ook de sportkaarten zal hij meenemen. Deze zijn te koop, of Reijer vindt ruilen nog beter, zodat hij ook zijn verzameling weer kan verrijken. Of het nu gaat om Amsterdam, Heiloo, de Olympische Spelen en misschien nog wel veel meer onderwerpen.

Heeft u ansichtkaarten voor Reijer of zoekt u iets, kom dan op 3 november naar de Open Magazijn Dag van Antiquesportsbooks.com in Winkelhof ’t Loo nr 13 boven Van OS Mode. Het magazijn is dan open van 12 tot 16 uur.

 

Oude boeken voor nieuw speelgoed

Een aantal weken geleden liep ik op een grote rommelmarkt in Alkmaar. Op deze uitgebreide markt kom je nog wel eens wat leuks tegen. Veel mensen halen de zolder leeg of nemen de erfenis van opa en oma mee. Over het algemeen eindigt dit op een kraam waar veel niet te gebruiken spullen liggen naast een berg kinderkleding. Maar heel zelden vind je nog wat leuks. Al moet ik zeggen dat ik wel eens een schaatsboekje heb gevonden uit 1964 dat zeldzaam was.

Toch liep ik die zondag tegen iets bijzonders op, ik  had nog geen één sportboek gevonden, totdat ik op een kraam een stapeltje jaarboeken van AZ zag liggen. De vijf boeken hadden 2 titels, “De cup is van ons” en “Kampioen!”  Ik betaalde de boeken en de verkoopster (Linda) legde in het kort uit wat ze met het geld ging doen. Linda vertelt:

“Een paar jaar geleden plaatste ik een oproep op een FB(Facebook) groep ‘Gratis af te halen Alkmaar’, waarin ik voor vijf kinderen schoencadeautjes voor Sinterklaas verlootte. De response was overweldigend en ik besloot deze sinterklaasactie verder uit te breiden. Ik had ervaring met het organiseren van sinterklaasacties op wat grotere schaal en die kon ik goed gebruiken.

Zo ontstond eigenlijk spontaan een sinterklaasactie. In 2017 heb ik het gehele jaar nieuw en gebruikt speelgoed ingezameld. Van diverse mensen ontving ik donaties, ook uit mijn eigen zakelijke netwerk. Het gebruikte speelgoed verkochten en verkopen we op de rommelmarkt in het Sportpaleis in Alkmaar, waar wij het hele jaar een gratis kraam ter beschikking hebben gekregen van de organisatie.

Een hele klus die geen windeieren heeft gelegd. Afgelopen jaar hebben wij 110 kinderen kunnen verblijden met een tas met 6 cadeaus. Daarnaast hebben we een sinterklaasfeest georganiseerd waarvoor Trompetterkorps Alkmaar haar locatie beschikbaar stelde. Hier kwam de echte Sint met zijn Pieten. Het was een groot feest.

Uiteraard doe ik dit niet allemaal alleen, ik heb de FB groep Linda’s wereld opgericht waar mensen zich kunnen aanmelden. In de loop van het jaar hebben zich allerlei leuke mensen aangemeld als vrijwilliger”. 

Daarna liep ik nog wat langs andere kramen en het verhaal van Linda liet mij maar niet los. Wat kon ik voor haar doen? Ik liep terug naar haar kraam en stelde me wat uitgebreider voor en vroeg of ze belangstelling had om op de Open Magazijn Dag te komen om daar geld in te zamelen voor haar doel. Zonder enige twijfel zei ze ja.

En dit alles heeft er toe geleid dat op 14 april een aantal prachtige boeken worden geveild, die door Antiquesportsbooks.com beschikbaar worden gesteld. De veiling zal rond 14 uur plaatsvinden. Wilt u Linda een donatie geven, dan is dat ook mogelijk.

We hopen dat u er bent en wilt meedoet aan de veiling om daarmee weer veel kinderen een mooie Sinterklaas te bezorgen.

Zo maken we van oude boeken nieuw speelgoed!

Snuffelen tussen 6000 sportboeken

Kom ook naar de 2e Open Magazijn Dag!
Het succes van de Open Magazijn Dag in november 2017 vraagt om een vervolg en daarom doen wij dit opnieuw op zaterdag 14 april van 12 tot 16:00 uur.
Op deze Open Magazijn Dag kunt u een kijkje nemen in de keuken van www.antiquesportsbooks.com. We laten u zien hoe onze website draait en u kunt rustig een aantal uur doorbrengen in ons magazijn, waar een kleine 6000 sportboeken staan. Uiteraard staat de koffie voor u klaar!
U vindt bij ons meer dan 45 sporten: van voetbal tot kaatsen, van hockey tot ijshockey en van zwemmen tot klootschieten. Genoeg voor iedereen, ook als u niet van voetbal of schaatsen houdt.
Speciaal voor deze dag hebben we een tafel met aanbiedingen. En krijgt u op alle aankopen een korting van 10%. Dat geldt ook voor alle kleding bij van Os mode. In deze herenmode zaak is ons magazijn gevestigd. Tevens zullen we enkele prachtige antiquarische boeken tentoonstellen.
Deze keer zal ook Linda van Pel aanwezig zijn. Linda is mede-eigenaar van L&M Adviesgroep en specialist in bedrijfsverzekeringen. In haar spaarzame vrije tijd verkoopt zij tweedehands spullen en van de opbrengst koopt zij nieuw speelgoed. In overleg met de Sint zorgt zij dat dit speelgoed terecht komt bij kinderen die geen cadeaus krijgen met Sinterklaas. Zo heeft zij vorig jaar 106 kinderen blij kunnen maken!
Zelf weet ik hoeveel tijd en inspanning het kost om, naast je werk als ondernemer, ook nog met zaken bezig te zijn voor anderen. Daarom zal Antiquesportsbooks.com een aantal boeken/tijdschriften beschikbaar stellen die rond 14:00 uur geveild worden.
Ons magazijn bevindt zich boven Van Os mode in Winkelhof ’t Loo 13 in Heiloo. Dit is tegenover Albert Heijn.
Wij verheugen ons op een mooie middag met u, tot 14 april!

Ton Alofs en Monique Vergnes
Antqiuesportsbooks.com

18 november Open Magazijn Dag

Open Magazijn Dag

Op 18 november 2017 houden wij de eerste Open Magazijn Dag. U bent vanaf 12 uur tot 16 uur van harte welkom.

Afgelopen maanden hebben we het magazijn van Antiquesportsbooks.com helemaal op zijn kop gezet. Elk boek werd gecontroleerd en waar de boeken eerst per sport bij elkaar stonden, staan ze nu op nummer. Elk boek heeft dus nu een nieuwe plek en elk boek is nu gemakkelijk vindbaar.

En dat willen we graag laten zien. U maakt kennis met ons én de wereld achter de webshop. Voor alle bezoekers staat er een kopje thee, koffie of iets fris klaar met een kleine versnapering.

Aanbiedingen.

Speciaal voor deze dag hebben ook een aantal prachtige aanbiedingen. Zo krijgt u op alle niet afgeprijsde aankopen 10% korting, hebben we een aantal boeken speciaal geprijsd en is er een tafel met boeken met 50% korting. Besteedt u meer dan € 150 dan doen we daar nog eens 10% extra korting bovenop.

De Open Magazijn Dag is exclusief voor onze bestaande klanten en alle Sportbriefleden. Bent u van plan te komen, dan verzoeken wij u aan te melden. Zo kunnen we het exclusief houden! U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@antiquesportsbooks.com . Vermeld wel even uw naam en telefoonnummer.

Wij zien u graag op 18 november van af 12 uur!

Ons magazijn is op de 1e etage boven Van Os Mode (adres: Winkelhof ’t Loo13 in Heiloo, t.o. Albert Heijn).

Ook  Van Os Mode biedt u deze dag 10% korting aan op de gehele collectie herenmode.

Met vriendelijke groet,

Ton Alofs en Monique Vergnes

 

 

 

Het Sportboek in de schijnwerpers!

Er zijn van die data die je niet snel vergeet. U kent ze wel:11/9 en sinds deze week ook 9/11. Data waarvan je nog precies wist wat je deed en waar je was. Zo’n dag wordt voor mij ook een heel klein beetje 11 november 2016. De dag waarop het Sportboek een plaats in de boekenwereld heeft gekregen die het meer dan waard is.het sportboek

In het Museum Meermanno in Den Haag is de tentoonstelling Het Sportboek geopend. De tentoon- gestelde boeken geven een goed beeld van de sport in de samenleving door de eeuwen heen. Zo werd er al in de 15de eeuw in een gebedenboek een afbeelding gevonden waaro
p duidelijk twee golfclubs met bal te zien zijn. Vanaf dat moment zien we regelmatig sportafbeeldingen in boeken. Zo hebben we in onze webshop een boekje uit 1770 met daarin de uitslagen van de paardenraces in Engeland. Aan het eind van de 19e eeuw zien we steeds meer publicaties over sport en invullen van de vrije tijd. Zo is het er het Wintersport boek en wordt er een begin gemaakt met de Badminton Library, een 33-delige Engelse uitgave over vele sporten die de Engelse adel en gefortuneerde burgers in die tijd beoefenden. Sport was er voor de beter bedeelden.

 

Maar zo rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw zag je ook steeds meer de gewone burger aan sport doen. Pim Mulier, waarover Daniël Rewijk een prachtig boek schreef, was in Nederland wel de pionier van de verenigde sportbeoefening. Hij richtte verenigingen op en zo ook de Nederlandse Voetbal en Atletiek Bond.

Langzamerhand ontstaat ook het fenomeen sportheld. Pim Mulier was samen met Jaap Eden, één van de eerste sporthelden in Nederland. Vandaag de dag hebben we er velen. In de boekenwereld zien we het aantal sportboeken toenemen. Waar het in het begin nog gaat over de uitleg van de sporten, worden er ook meer boeken geschreven over wedstrijden en sporthelden. En in allerlei vormen: Romans, kinderboeken, biografieën, plaatjesboeken, jaarboeken en jubileumboeken etc.

De laatste jaren doet de biografie het zeer goed bij het grote publiek. Wie kent ze niet de Kieften en Gijpen. Gepromoot in TV programma’s vliegen ze als warme broodjes de winkel uit. En of je het nu wilt of niet, aan boeken over Cruijff kun je haast niet meer ontkomen, evenals het allerlaatste fenomeen Feyenoord XXL.

Het Sportboek staat dus op de kaart. Zeker die van Nederland. En om dat te vieren ( want zo zie ik dat), is er in Den Haag een prachtige tentoonstelling samengesteld. Je kunt er naar boeken kijken, over lezen, maar je kunt ook een aantal boeken zelf in je handen houden en er even in lezen. Naast boeken zijn er ook memorabilia te zien, zoals de fiets van Joop Zoetemelk.

En zo gebeurde het op de elfde van de elfde, dat na een lezing van o.a. mevrouw Dr. Marjet Derks, de nieuwe hoogleraar Sportgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, de tentoonstelling werd geopend door oud-wielrenner Michael Boogerd. Hij deed dit door het verhaal te vertellen over hoe hij geïnspireerd raakte door het Oranje uit 1988 om te gaan fietsen. Een prachtig verhaal en hiervan zullen er nog velen zijn. Verhalen die de komende jaren nog gewoon in boeken van papier of digitaal zullen worden geschreven.

Met de tentoonstelling heeft het Sportboek een prachtige plaats gekregen in de Nederlandse boekenwereld. De tentoonstelling loopt van 12 november 2016 t/m 5 februari 2017 en de openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag van 11:00- 17:00 uur.

Volgende keer zal ik nog iets meer vertellen over deze tentoonstelling en de rol van de Koninklijke Bibliotheek.

 

Translate »