WaardeWaarde

Het is al weer even geleden dat ik wat schreef. Tja, soms gaan dingen zo en ik kan alleen maar zeggen dat het druk is. Flauw argument, maar wel waar. De afgelopen weken heb ik veel boeken ingekocht, waaronder de Schaatsjaarboeken en Schaatsseizoenen. Het inkopen kost tijd en het uitzoeken van de waarde kost nog meer tijd. En als je het niet kan vinden ga je af op je instinct, ervaring of hoe dat ook mag heten. Tja en wat is dat, waarde? Wie bepaald dat eigenlijk?

Ik zit wat betreft de boeken op het sportgebied nu ruim 1 jaar “in het vak”.- Dit is een leuke term, want een echte vakopleiding voor antiquaristen, of hoe je ons ook mag noemen, heb ik nog niet gevonden. – Maar niemand kan mij echt vertellen hoe waarde wordt bepaald. Natuurlijk kijken we naar oplage en struinen we het internet af, maar hoe schaars is een boek en hoe veel mensen willen het boek hebben? Dit is natuurlijk de aloude economische wet van vraag en aanbod. Maar schat dat maar eens in.

Als je het internet “doorzoekt” krijg je niet echt een reëel beeld van de waarde. Een boek dat, laten we zeggen, je voor € 10 kunt verkopen staat op internet te koop vanaf € 0,05 tot soms wel € 100. En vertel mij dan maar eens wat de werkelijke waarde is.

Het bepalen van de waarde is dus vooral een kwestie van ervaring en bij heel bijzondere boeken kun je natuurlijk de experts raadplegen. Want laten we niet vergeten dat zij heel veel ervaring hebben. Ik raadpleeg dan ook regelmatig mensen uit mijn netwerk om de waarde te bepalen, zodat we het voor de juiste prijs kunnen verkopen.

Enkele weken geleden was ik even op bezoek bij een collega antiquair in de Noord Hollandse polder. Altijd even leuk om te zien hoe collega’s het doen. Ook daar leer je weer veel van. Zeker als het gaat om waardebepaling.
Een beetje snuffelend ging ik door de winkel. Achter mij kwam een man binnen, lang, grijzend, met een lange jas aan. Hij liep op de eigenaar af en spraak luid de volgende zin: “Ik heb een paar boeken met plaatjes uit de vorige eeuw. Heel mooi nog. Zal vast en zeker wat waard zijn”. De man vervolgde met een voor hem zeer belangrijke vraag: “Kunt u ook zeggen wat ze waard zijn?”
Het was even stil en het antwoord luidde: “Meneer, het is wat de gek er voor geeft!” De lange man keek verbaast, groette beleefd en verdween in de dorpsstraat.

We worden door programma’s als tussen Kunst en Kitsch, Rommel op de zolder of waar dan ook en de mooie webveiling Catawiki gevoed met de gedachte dat iets veel waard is, maar in de basis komt het steeds weer op neer, “wat de gek er voor geeft!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie