Olympisch Stadion. ( juni 2015)Olympisch Stadion. ( juni 2015)

 

Martin Grimbergen

 

Soms zijn er van die dagen die je het liefst zou willen vergeten, maar soms zijn er ook van die

dagen die in je geheugen gegrift blijven staan.

Zo’n laatste dag was het toen ik op kantoor kwam en mijn collega Linda mij aanspraak en vroeg of het echt waar was dat ik “voetbaldingen” spaarde. Toen ik haar vraag bevestigend had beantwoord zei ze: “Wel, dan heb ik misschien nog iets voor je en ik neem het morgen wel mee”.

 

De volgende dag ging ik dan toch wat eerder en (nog) vrolijker naar kantoor. Spannend! Snel de fiets neergezet en naar de vierde verdieping gesprint om te kijken wat Linda voor mij zou hebben. Het was een complete verrassing. Ze had een bronzen beeld van circa 35 centimeter hoog meegenomen, een atleet met in zijn rechterhand een lauwerkrans. Onderop de voet stond de volgende inscriptie “Aangeboden door Sportwereld juni 1947 Jan v.d. Berg”.

 

Uiteraard was ik heel nieuwsgierig naar het verhaal achter dit beeld en hoe zij er aangekomen was. En wat bleek? De ouders van Linda woonden naast Jan van de Berg, die van 1920 tot januari 1947 directeur was geweest van De Maatschappij Het Nederlandse Sportpark, de beheerder van het Olympisch stadion (Amsterdam). Het beeld had hij bij zijn afscheid gekregen.

 

Na het overlijden van Jan van den Berg, die ook nog voorzitter was geweest van de HFC Haarlem en kinderloos was, werd zijn huis leeggehaald. De ouders van Linda namen dat voor hun rekening. Bijna alles werd (helaas)  weggegooid. Veel spullen van Olympische Stadion uit die tijdzijn daardoor verloren gegaan. Het beeld, wat van den Berg bij zijn afscheid van de toenmalige sportkrant Sportwereld ontving, is gelukkig wel bewaard gebleven en aan mijn toch al uitgebreide verzameling toegevoegd.

 

Ik heb verschillende organisaties die zich met de historie van het stadion bezig houden gevraagd of zij belangstelling hadden om het beeld ten toon te stellen. De reacties waren echter zo lauw, dat ik snel van dat idee heb afgezien. Jammer want het is een mooi beeld.

 

Enige weken later kwam Linda weer naar mij toe met een aantal munten en medailles van jubilea  van voetbalverenigingen uit de dertiger jaren.  “Hier Martin, voor jou. Juultje mijn dochter speelde er mee in haar kassaatje, maar ik denk dat ze bij jou beter tot hun recht komen”.

Uiteraard heb ik er voor gezorgd dat Juultje genoeg namaak centjes voor haar kassa gekregen heeft.

 

Ik heb Linda nog niet gevraagd of haar zolder nu leeg is.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie