Amsterdam, Heiloo, sport of de Olympische Spelen!

In mijn woonplaats of dorp wonen ongeveer 24.000 mensen. Zelf woon ik al 55 jaar in dit rustige en mooie dorp en dan ken je nagenoeg iedereen van mijn leeftijd. Maar soms komt het voor dat je iemand nog niet kent.

Zo kwam ik op het Egmondse jaarfeest iemand tegen die ook uit Heiloo kwam en daar stond met een kraam vol met ansichtkaarten van vooral Amsterdam. De man had ook een grote hoeveelheid van Heiloo mee en daar zaten er heel veel tussen die ik nog niet in mijn verzameling heb. De klik was er.

Een paar uur later zat ik met Reijer de Regt om tafel in zijn woning. Reijer verzamelt zijn hele leven al ansichtkaarten van Amsterdam tot 1930. Een prachtige verzameling van foto’s die het tijdsbeeld goed weergeven.

Al pratend werd ook het onderwerp sport aangesneden. “Boven op zolder heb ik nog wel ergens een boek liggen waarin ingekleurde foto’s zaten van allerlei voetbalmomenten”, zei Reijer. “Een blauw boek van ongeveer 40 × 40 cm uit de jaren 30.” Mijn hart begon steeds sneller te kloppen want dit boek moest wel een Miss Blanche zijn. Het werd erbij gehaald en inderdaad, het was hét plaatjesboek uit begin jaren 30 voor de voetballiefhebbers. En wat een kwaliteit!

Reijer verzamelt naast oude ansichtkaarten van Amsterdam ook ansichtkaarten van Heiloo, van filmsterren, van auto’s, van eigenlijk alles en dus ook van sport. Hij haalde wederom een grote kist van zolder met daarin zo’n kleine 1000 kaarten die netjes waren gerubriceerd op sport. Van vissen tot voetbal en van zwemmen tot honkbal. Je kunt het niet zo gek bedenken of er zit er wel een kaart bij.

Maar Reijer verzamelt nóg meer! Omdat hij ansichtkaarten van Amsterdam spaart werden er ook ansichtkaarten uitgegeven van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Het begon met de kaarten en al snel werden andere spullen, zoals borden en postzegels uit die periode ook verzameld. Reijer heeft een prachtige verzameling van de OS 1928 gehad. Een deel daarvan heeft hij de afgelopen jaren verkocht, maar het andere deel zal hij tijdens de Open Magazijn Dag op 3 november ten toon stellen.

Ook de sportkaarten zal hij meenemen. Deze zijn te koop, of Reijer vindt ruilen nog beter, zodat hij ook zijn verzameling weer kan verrijken. Of het nu gaat om Amsterdam, Heiloo, de Olympische Spelen en misschien nog wel veel meer onderwerpen.

Heeft u ansichtkaarten voor Reijer of zoekt u iets, kom dan op 3 november naar de Open Magazijn Dag van Antiquesportsbooks.com in Winkelhof ’t Loo nr 13 boven Van OS Mode. Het magazijn is dan open van 12 tot 16 uur.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord