Een kijkje achter de schermen: De ISDN setEen kijkje achter de schermen: De ISDN set

Jaren lang heb ik de verslaggevers van voetbalwedstrijden en wielerwedstrijden achterna gereisd om materiaal te brengen en op te halen. Sinds 2009 doe ik het wat rustiger aan. De verhalen uit mijn werkzame leven zijn er veel. Leuke, grappige, mooie, maar ook droevige. Dit verhaal scharen we onder de noemer grappig en tegelijkertijd ook zeer leerzaam.

In die tijd, zo rond de eeuwwisseling, had men voor het verslaan van voetbalwedstrijden nog een zogenaamde ISDN set nodig. Zonder deze set was commentaar geven niet mogelijk. Meestal is deze set ingebouwd in de perstribune bij de stadions, maar het gebeurde ook dat men bij het verslaan van een buitenlandse wedstrijd een losse set gebruikte en deze zelf mee moest nemen.

Zo gebeurde het dat de bekende commentator KJ en zijn analyticus WK, in opdracht van Canal+ (tegenwoordig Sport1) naar Madrid werden gezonden voor het verslaan van de wedstrijd Real Madrid tegen Sevilla. Vanuit het hotel werd er een taxi besteld, die hun naar het bekende Bernaubeau stadion moest brengen. Ingeladen werd de handbagage en de volledige ISDN set. De rit duurde ruim 30 minuten. De taxichauffeur belde driftig met collega’s en je zag hem langzamerhand zenuwachtig worden. Waarom wisten ze niet. Maar aangekomen bij het stadion kwamen ze er snel achter waarom hij zo nerveus was. Ze rekenden af, stapten uit en liepen naar de achterbak om de set eruit te halen. Maar daar ging het mis. Met gierende banden reed de taxi weg, hen achterlatend met wat handbagage, maar zonder ISDN Set.
Goede raad was duur, aangifte doen bij de politie, daar hadden ze geen tijd meer voor. Na veel heen en weer gepraat was de Spaanse televisie bereid de heren een set te lenen, zodat de wedstrijd toch nog kon worden verslagen.
Weken later, toen ik zelf voor Canal+ naar Madrid moest om banden op te halen van het Spaanse voetbal, had ik tijd om aangifte te doen en kon Canal+ de schade, een slordige FL. 15.000,00, alsnog bij de verzekering claimen.

Na het voorval hadden de heren hun lesje wel geleerd. Voortaan werd de ISDN set op schoot genomen en de handbagage in de kofferbak gelegd. Een tandenbostel of onderbroek kost geen € 7.500,00 en is makkelijker te vervangen.

Doordat de technieken met de dag veranderen gebruikt men tegenwoordig andere middelen om voetbal wedstrijden te verslaan en is de ISDN set niet meer nodig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie